Põrgupõhja retk

Põrgupõhja retk on sõjalis-sportlik võistlus, kus kunagistel metsavendade radadel tuleb kolme päeva jooksul raskel maastikul erinevaid ülesandeid sooritades kontrollpunkte läbida . Tegevuspaik on enamasti Raplamaa, kuid ka Pärnumaa põhjapoolsemad osad. Erinevalt teistest samalaadsetest võistlustest ei kanna võistlejad relvi, küll aga on kontrollpunktides lisaks ellujäämistarkustele vajalikud ka sõjalised teadmised. Meie malevkond osales Põrgupõhjal viimati ca kümmekond aastat tagasi, tekkinud pika pausi parandasid sel aastal viis võitlejat sisekaitsekompaniist. Rajale minevad võistkonnad on neljaliikmelised, viies meeskonnaliige on esindaja, kes täidab erinevaid logistilisi ja meeskonda üld-toetavaid rolle. Kuid näiteks teisel päeval tuli ka esindajal koos oma meeskonnaga meditsiinipunktis üks ülesanne täita.

Kontrollpost nr 2  - noavise
Kontrollpost nr 2 – noavise
Veevarude täiendamine oli väga oluline
Veevarude täiendamine oli väga oluline

Põrgupõhja retke iseloomustab alati raske ja soine maastik. Sel aastal lisandus ka sagedane vihm ja eriti aktiivne vastutegevus, mida tuli vältida. Tõelise ebaõnnena vigastas üks meie võitleja kohe esimesel päeval vastutegevuse eest varjudes ja betoontruubi vastu kukkudes puusa ning jalga. Sellest tingituna katkestas ta teise päeva hommikul. Võistluse juhendis on kirjas, et võib jätkata ka kolmekesi, mida tehtigi. Kahjuks aga saab ühe võistleja puudumisel kohe igas kontrollpostis miinuseid, samuti võistluse lõpul varustusekontrollis. Tolle tõttu langeti ka esimese päeva lõpus 13. kohalt viimaks eelviimaseks, ehk 19. kohale. Aga tuleb meie mehi tunnustada, et ei antud alla ja võideldi lõpuni!

Lõpujooks
Lõpujooks
Võistlus läbi, käepigistus korraldajalt
Võistlus läbi, käepigistus korraldajalt

Ja see oli seda väärt, sest saadi hindamatuid kogemusi ning tekkis heas mõttes sportlik viha järgmiseks aastaks. Ehk kindlasti oleme uuesti väljas ja võitlemas siis juba koha eest esikümnes! Kõige olulisemad õppetunnid olid kindlasti kasutatava varustuse osas – näiteks tuleb võtta kaasa nuga, mida saab visata. Toompea oli ka ainuke võistkond, mis ei kasutanud GPS seadmeid, enamuse kaasvõistlejate ja kohtunike üllatuseks. Kasutati ainult nö vanakooli lahendust – kaart ja kompass. Ja saadi suurepäraselt hakkama, seega ei maksa liiga klammerduda tehnoloogiasse, mis võib alati alt vedada.

Pärast võistlust oli kõige "populaarsem" meditsiiniala, kus sai jalgu lasta tohterdada
Pärast võistlust oli kõige “populaarsem” meditsiiniala, kus sai jalgu lasta tohterdada

Hea kokkuvõtlik video Kaitse Kodu! poolt, kus täpselt näidatud ka, mis ülesandeid kontrollpunktides pidi lahendama: