Kuidas Toompea rahvas Hiiumaal käis

Foto0257

Et kõik ausalt ära rääkida nagu oli, peab alustama sellest, et Toompea malevkond üksusena Võidupüha paraadil seekord ei osalenud. Aga et kamraadidel teistest üksusest oli inimesi vajaka, said ka mõned meie malevkonna liikmed võimaluse Kärdlas marssida. Ehk osa ajaloolisest sündmusest, kuna senini pole Hiiumaal Võidupüha paraadi korraldatud. Ajalooline oli ka see, et Toompea pooljagu marssis rivis Kaitseliidu Meredivisjoni üksusega ehk kandis Mereväe vormi. Ühel võitlejad oli küll selle vormiga kogemust, nimelt ajateenijana Vahipataljonis, osaledes Vabariigi aastapäeva paraadil. Teiste jaoks aga uus ja ilmselt ka ainukordne võimalus „mereväelasena“ esineda.

Väljasõit Tallinnast oli 22. juunil, õhtul toimus Kärdlas ca 4-tunnine paraadiproov ning öö veedeti Kärdla Gümnaasiumis. Paraad ise möödus suurepärase ilmaga ja mönusas* meeleolus. Lisaks Toompea „mereväelastele“ marssisid 23. juunil Kärdla peaväljakul koos teiste Kaitseliidu kamraadidega ka kaks meie meest, teklid peas, koos Akadeemilise malevkonnaga. Samuti olid mitmed Toompea võitlejad seotud paraadi korraldusliku poolega. Seega, kuigi kaugel saarel, olid pealinna mehed ja naised Toompea malevkonnast ikkagi aktiivselt väljas.

Kui nii võtta, siis teiste õnnetus oli meie õnn – ajalooline võimalus ja kogemus saada osa Võidupüha paraadist Hiiumaal. Aga olenemata (all)üksusest, kui kamraadidel on abi vaja, aitame! See on ju üks Kaitseliidu väärtustest – vennaskond, nn küünarnukitunne. Oleme ju lõpuks kõik ühe ja sama asja eest väljas!

Tänud kõigile tublidele Toompea võitlejatele, kes paraadil osalesid või aitasid selle edukale toimumisele kaasa! Eks näis, mis väljakutsed ja võimalused järgmise aasta Võidupühal meid ootamas on!

J.I.

* – nagu ka Saaremaal, ei kasutata ka enamikes Hiiumaa murretes õ-tähte. Seega, mönus meeleolu oleks kõige paslikum ja korrektsem iseloomustus.