Eesti Saun Ukrainasse.

https://saun.slava.ee/

MTÜ Slava Ukraini, Kaitseliidu Toompea malevkond ja OÜ Huum algatasid ühisprojekti “Eesti saun Ukrainasse”. Eesmärk on viia ukraina armeele selline tagalateenistuse kompleks, mis võimaldab ühe pataljoni igal võitlejal kord nädalas käia soojas saunas ja pesta puhtaks oma vormirõivad. Kogu kompleksi tehnilise korrasoleku kontroll OÜ Huumi territooriumil toimus 17. detsembril Tartus.

«Reaalselt tähendab see meeste saunaminekut ja riidepesu välitingimustes. Ühesõnaga see võiks olla lõbus,» ütles OÜ Huum juht Siim Nellis.

Esimesena Ukrainas saab Eestist taolise kompleksi vabatahtlike pataljon Karpatska Sitš, kes on rindel olnud juba märtsikuust saadik.

Sauna ja pesumaja kompleks peab nädalas teenindama vähemalt 400 võitlejat. See koosneb kolmest merekonteinerist, mida transpordivad militaarsed veoautod. Ühes konteineris on saun, teises pesumaja 5 pesumasina ja kuivatusmasinaga ja kolmandal konteineril on tugifunktsioon, see kannab veemahuteid ja elektrigeneraatoreid.

”Me lähtusime lahendustest, mida Eesti Kaitsevägi on kasutanud oma missioonidel ja õppustel,” ütles projekti juht reservkapten Ilmar Raag, kes on ka MTÜ Slava Ukraini nõukogu liige.

Kogu kompleks oleks teoreetiliselt maksma läinud üle saja tuhande euro, kuid kuna väga paljud Eesti firmad tulid projektile appi erinevate toodete ja teenustega, siis valmis esimene omataoline “Eesti sauna kompleks” oluliselt väiksema summaga.

“Me oleme põhimõtteliselt valmis tootma veel mõne taolise kompleksi, kui meie ukraina sõbrad seda soovivad,” ütles Siim Nellis, kes on kompleksi tehnilise lahenduse autor, Tartu kaitseliitlane ja ühtlasi ka OÜ Huum juht.

Ilmar Raag tutvustas kogu kompleksi ja partnerlust, mis meil on Karpatska Sitšiga. Kohal oli ka üks selle pataljoni võitleja. Peale esitlust asusid veokid saunakompleksiga teele Ukrainasse.

Fotod: Julia Siimberg