Kuidas sündis mõte saata Eesti saun Ukrainasse?

https://saun.slava.ee/

Kuidas sündis mõte saata Eesti saun Ukrainasse? MTÜ Slava Ukraini nõukogu liige Ilmar Raag kohtus Ukrainas Karpatska Sichi nimelise vabatahtliku pataljoniga, kes ütlesid, et talve tulekul oleks neil vaja sauna. Karpatska Sich on üks Slava Ukraini sõprusüksusi, keda oleme toetanud sõja algusest saati.

Kõige alguses oli arusaam, et kui me teeksime sauna vaid ühele rühmale (30 inimest) või ühele kompaniile (umbes 100 inimest), siis see ei paranda sugugi pataljoni kui terviku (500-600 inimest) võitlusvõimet.

Karpatska Sich on end tõestanud kui üks legendaarsetest vabatahtlikest pataljonidest, kes on tänapäeval lülitatud Ukraina regulaararmee koosseisu. Umbes samamoodi nagu Kaitseliidu lahingkompaniid võivad seda olla Eestis. Viis kuud tõrjusid nad Izjumist lõunas Vene 1. Tankiarmee Kantimirovi diviisi tanke.

Idee oli aga nii suur, et otsustasime võtta appi abijõud Kaitseliidu Toompea malevkonna entusiastid ning Tartust kaitseliitlase Siim Nellise, kes on juhtumisi OÜ Huum juht.

Esialgsele plaanile lisandus kohe arusaam, et meil peab lisaks saunale olema ka pesumaja. Missioonil käinud Eesti sõdurid ilmselt ei kujutaks ettegi, kui nende vorme regulaarselt ei pestaks. Ukrainas on see aga talvel väga keeruline teema. Väga kiiresti valmiski kontseptsioon, mis koosnes kolmest veoautost. Üks saunale, üks pesumajale ja üks tugitegevuseks – tuua vett ja transportida generaatoreid ja muud.

Kõige keerulisemaks probleemiks olid veoautod, aga siin tuli appi Eesti Kaitsevägi. Kui me möödunud nädalal saime Kaitseväelt autod kätte, siis need läksid kohe DAF-i esindusse lisaülevaatusele. Hetkel käib töö konteinerite sisu kallal ja tollipaberite vormistamisel. Hoiame Teid arengutega kursis.