Toompea malevkonna abiga jõudis Eesti saun Ukrainasse.

https://saun.slava.ee/

Kui ukraina tollitöötaja jõudis tollideklaratsioonis reani, mis ütles, et me veame saunakompleksi, pöördus ta oma kolleegide poole: “Kuulge see ongi vist see saun, millest räägiti?” Kõik kolm ruumis viibivat tollitöötajat tulid meie pabereid uudistama. “Ah, et saun ongi konteineris ja te ei võta seda sealt välja? Aa, väga huvitav.” Selgus, et ERR-i inglisekeelse uudise vahendusel oli lugu ilmunud juba ukraina armee infokanalitel ja sealt oli see veel veidi levinud. Kõige üllatavam oli aga väike ära mainimine ajakirjas Forbes, kus Siim Nellis jagas informatsiooni.

Kas aitas see, et meil oli vorm seljas või et paberitega käis ringi Alfred Hallika, kes on ka ise eesti tollis töötanud ja tundis kohalikku lainepikkust või Eesti tolli ettevalmistavad vestlused oma poola ja ukraina kolleegidega, aga me läbisime Poola ja Ukraina piiri napi 3 tunniga. Tulemus ei ole maailmarekord, aga kui arvestada seda, et saime mööda sõita rekkate reast, kus järjekord ulatus 3 päevani, siis võisime end hästi tunda.

Teisel pool piiri oli Ukraina autojuhid ja Karpatska Sitši esindaja vastas. Pildil on näha meest, kes pani endale kohe rinda Toompea malevkonna embleemi ja käisele eesti lipu. Meie muidugi panime oma käisele veelkord ka Ukraina lipu.

Ja siis tuli omamoodi segaste tunnete hetk. Nagu Alfred tähendas, nägi ta piiripunkti ligidal bensiinijaamas Okko noori ukraina sõdureid, kes vaatasid meid igatseva kadedusega. Nad said aru, et need eestlased sõidavad praegu jõuluks koju. Eelkõige, said nad aru, et me sõidame koju, kus kõik on loodetavasti hästi. Aga nemad sõidavad tagasi rindele… Nad on kaugel esimeste lahingute ootusärevusest.

Kui meie põhiseltskond oli juba tagasi Poolas, siis tõstsime klaasi Neeme ja Pauli terviseks, kes sõidavad praegu edasi rinde ligidale, et aidata sauna ülesse panna ja juriidiliselt vormistada kõik dokumendid. Nad sõidavad sinna, et viia jõulukinki ukrainlastele ja ei jõua ise jõuludeks koju. Nemad on täna meie kangelased.

Ja siis jääb süda valutama, sest me veel ei tea, kuidas peavad autod vastu ja kas kogu meie tehniline lahendus tõesti sobib ukrainlastele. Igal juhul läheme õige pea seda vaatama, et vajadusel teha vajalikke parandusi. Kutsugem seda tootearenduseks, aga me ei jää enne rahule, kui ukrainlased ütlevad, et see saun töötab nende tingimustes täpselt õigesti.

Tänan veelkord MTÜ Slava Ukraini, Kaitseliit Toompea malevkond, KLPS, Kaitseliit Valgamaa malev, OÜ Huum, OÜ Saunasell, Transpordiamet, Eesti Maksu- ja Tolliamet, Kaitsevägi, Aitan Kaitsta nimekiri on tegelikult väga pikk.

kapten Ilmar Raag