TALVEL LASKMISE RAHVUSLIKUD ERIPÄRAD

ehk TALVEPÜSS 21

Laupäeval, 20. veebruaril toimus Toompea taktikalise laskmise võistlus Talvepüss 21. Võistleja pidi läbima 5 rada, millest kõik olid üpris erinevad. Mõned ka väga rasked.

TALVEPÜSS 21 absoluutvõitja on Janar Randväli. Vabaklassi oli võitlejaid vähe ja seetõttu ei peagi mainima järgnevaid, kellele relv andis teatud eelise. Standardis tuli esikohale Johannes Kundla, (üldarvestuse 3. koht.) kellele järgnes Enriko Sander ja Alan Uustal-Hok.

Janar Randväli mõtlik pilk ei reeda koheselt väga kiiret laskurit.

Isiklikud relvad ruulivad

Tulemused kõnelevad mõnest faktist. Kõigepealt, absoluutarvestuses võitsid need, kellel olid isiklikud relvad, mis olid laskjale maksimaalselt mugavaks tehtud. See on kui väike vihje kõikidele ülejäänutele. Tähtsamateks tuunimise elementideks olid kabad, kompensaatorid ja loomulikult optika. Vaba klassi võitja relval oli optiline sihik. Teisele kohale tuli punatäpp sihik. 300 m distantsil lasid need relvad peaaegu identse tulemuse…
Nagu kunagi kinnitas soome laskeguru Uronen, annab õige relv juurde umbes 20% Sinu tulemusest.

Standard divisioni eesotsas olid harjutajad.

Teiseks olid eesotsas need, kes regulaarselt harjutavad. (Mis on väga loogiline.)

Meil ei ole tihti võimalust lume sees taktikaliselt tegutseda ja samas ka täpselt lasta.

Kui lume sees roomata, siis optika kattub kergelt lumega ja ajakriitilises olukorras ei ole aega seda puhastada ettevaatlikult spetsiaalse lapiga. Klapid optikale on täiesti kindlalt kohustuslik element. Samas lumega kattub ka tavalise AK4 diopter sihik. Ehk, lumega taktikalist tegevust peab harjutama, et sellisteks ootamatusteks valmis olla.

Taktikaline laskmise eesmärk ei ole joosta ja hüpata, vaid eelkõige mõtlemine, kuidas lahendada olukordi.

Need, kes läksid adrenaliiniga kaasa, hakkasid mööda laskma. Laskja peab olema erakordselt rahulik inimene.Lõpuks on tahtis teha harjutusi, kus võitleja peaks mõtlema eelkõige olukorrale ja taktikalistele lahendustele, mitte laskmisele, sest see peaks olema niigi automaatne.

Võistluse üldjärjestuse 15 paremat.

  1. Janar Randväli (Vaba)
  2. Ilmar Raag (Vaba)
  3. Johannes Kundla (Standard)
  4. Raivo Tamm
  5. Enriko Sander
  6. Alan Uustal-Hok
  7. Andres Lehtmets
  8. Ivo Kivi
  9. Jevgeni Supin
  10. Kardo Merivald
  11. Argo Selin
  12. Lauri Luke
  13. Heigo Helmar
  14. Henri Hanson
  15. Kristjan Kalja