Toompea malevkonna laskelaager 2018

Kui möödunud aastal Kaitsevägi kinnitas uue laskeväljaõppe eeskirja, siis oli see kui revolutsioon ka meile. Juba ammu räägiti, et senised harjutused, kus kaitseliitlased lasevad jumalikus rahus aeglase pulsiga saja meetri pealt “täppi”, ei peegelda sugugi reaalset olukorda lahinguväljal. Seal on Sul pulss üleval, adrenaliin segab mõtlemist, Sa pead pidevalt positsioone vahetama, laskma erinevatest asenditest, salve vahetama, laskma erinevatelt distantsidelt jne. Mitmes mõttes tegeleb sellega ka praktical shooting,  aga jõustruktuuride proffid ütlevad, et praktikali laskjad on ikka veel liiga kaugel taktikalisest realismist. Seega tuleb meil laskeväljaõppele läheneda läbi taktikaliste olukordade lahendamise. 

Test 3 on kindlasti vajalik esimene samm taktikalise laskmise teel, sest ta sisaldab uut baastaset. Toompea laskelaager 2018 Kloogal näitas, et me ei ole selleks veel päriselt valmis. Täisvarustuses laskmisel on ikka veel tunda, et varustus segab laskjat. Aga sellest ei saa enne lahti, kui Sa oled lihtsalt piisavalt kaua seda varustust kandnud, seni kuni see muutub omaks. Üllatavalt palju oli ka relvakäsitluse probleeme.

Näiteks vaid vähesed suutsid relva niimoodi ümber laadida, et nad ei pidanud “maha vaatama”. Ideaal on ju see, et võitleja ei kaota kunagi teadlikkust sellest, mis lahinguväljal toimub ja suudab salve vahetada automaatse lihasmäluga.  See viib jutu paratamatult varustuse kohendamise vajadusele, sest mitte kõik salvetaskud ei võimalda täna kiiret salvevahetust. Teine teema on varje tagant laskmine. Kuldreegel ütleb, et kui vähegi on võimalik kasutada tuge pikema distantsi jaoks, siis tuleb seda tuge võtta. Ka seintelt. 

Ja lõpuks jääb ikka alles elementaarne laskeoskus või selle puudumine. Väga tihti oli probleemiks stabiilse laskeasendi puudumine lihasmälus, mille tõttu ei suudetud relva mugavalt viia sihtmärgile ja seejärel ei suudetud toime tulla relva tagasilöögi kontrollimisega. 

Kui kogu kriitika kõrvale jätta oli aga laskmine ikkagi fun. Ja päike paistis. Seni on malevkonna rekord punktisummaga 152 punkti Kaljuste käes. Kes aga soovib järeleaitamise tunde, siis neid saab alati organiseerida. Selleks meil ju malevkond ongi. 

P.S. Seekord ei suudetud kolme lasuga pihta saada kompaniiülema Mihkel Tiki kellale…