Tulekul Väike talvematk 2021 /vol1

23. jaanuaril toimub Toompea väike talvematk KEHRA-AEGVIIDU vahelisel alal. Ilm on muutunud vastikult ligaseks. Lume peale on tõmbunud ilmselt koorik ja on väga sula. See ei kutsu üldse matkama, aga me ei saa enam taganeda. Mis kord alustatud, tuleb lõpuni viia.

Ise lähen poodi, et osta homsele piknikule vajalikku materjali. Hooldan suusad ja leian neile mingit sulamääret. Eks näis. (Käisin metsa ääres vaatamas ja leidsin, et tegelikult on võimalik minna ka ilma suusata.)

Lisaks loen veelkord läbi meie malevkonna suurima SERE guru Peetri 10 punkti talvisel ajal looduses rändamiseks:

  1. Külmakahjustused. Ole teadlik kuidas külm sind mõjutab ning kuidas vältida külmakahjustusi või nende tekkides nendega tegeleda:
  2. Väldi ülekuumenemist > Ventileeri
    i. Ava jope kaela juurest
    ii. Võta kindad käest
    iii. Võta müts lühikeseks ajaks peast
    iv. Tee püksilukk lahti
  3. Kihiline riietumine. Vali riietus nii, et sul on alati midagi peale panna. Rändama hakates ongi veidi jahe ning kui oled 15 min rännanud, siis tuleb olukord üle vaadata: kui on soe, siis vähemaks võtta. Kuni -10 kraadiga piisab soojapesu särgist ja lohvakamast tuulekindlast kihist (ideaalis on see vetthülgav). EKV varustuse näitel on selleks siis Rootsi soojapesu särk või uuem versioon ja talvecamo. Jalas välivormi püksid või soojapesupüksid ja talvecamo. Pauside ajal hoia jope või jopevooder kättesaadavas kohas, et see AINULT! pausi ajaks selga panna. Kui jõuad laagrisse ja aktiivsemad tegevused on tehtud, siis kohe kuivad ja paksemad riided selga (a’la kampsun, lisa müts) ja kui liikuma minna, siis uuesti niisked riided selga.
    Ideaalis vali villased riided, müts ja kindad, mis mitte mingi hinna eest ei tohi niiskeks saada. Ps! Vill on ainuke materjal, mis ka märjaks saades soe on.
  4. Saapad. Talvisel ajal on pikematel rännakutel soovitatav kasutada nahksaabast, sest seda on märjaks saades lihtsam kuivatada. Varud rännakule kaasa mõned lehed ajalehest, mida ööseks saapasse pista – mida rohkem seda uhkem, aga ka leht kummaski saapas aitab niiskusest lahti saada.
  5. Rännakukord. Hea rännakukord on 50min kõndimist 10 min pausi, mille jooksul vahetatake sokid (juhul kui on märjaks saanud), kuid seda suhet liikumise osas saab igaüks oma äranägemise järgi muuta.
  6. Soe vesi. Varu endale 2x 750ml termost kuuma veega ning joo sooja vett rännaku pausidel, enne magamaminekut ja ärgates. Ühtlasi kiirendab see toiduvalmistamist, kuid keeda uus vesi alati asemele! Talvisel ajal on vesi su ümber ;)
  7. Külmana ei lähe magama! Selleks joo sooja vett, KINDLASTI söö SOE toidukord ja vajadusel võimle üksi või paarilisega.
  8. Magamine. Inimese keha on keskmiselt 100W küttekeha ning selleks, et magamiskott töötaks peab keha selle soojendama, et materjal selle soojuse kehale tagasi peegeldaks. Riietega magamine on NO GO, sest kehast tulev kondents jääb riiete kihtide vahele > tekib niiskus > hakkab külm. Parimal juhul võib lisada 1 kihi, mis niiskuse kangast väljapoole tõrjub.
  9. Elektroonika ja akupangad – külmal ajal kasutada elektroonikat võimalikult vähe ning hoida akupankasid ja telefone keha lähedal (nt rinnatasku)
  10. Navigatsioon – matkaradadel on üljuhul järgimiseks oma värvikood, kuid soovitatav on oma teekonda paberkandjal, äpis või GPS kaardiga dubleerida.