Toompea malevlased osalesid esmakordselt kaitseväe maastikuvõistlusel

13-15.10.2014 toimusid 2014 aasta Kaitsejõudude meistrivõistlused maastikuvõistlusel Võrumaal Nursipalus. Kaitsejõudude meistrivõistlustel osalevad Kaitsevägi ja Kaitseliit ning nende struktuuriüksused. Maastikuvõistlus koosneb taktikalisest laskmisest, märkeorienteerumisest ja suundorienteerumisest. Taktikaline laskmine viiakse läbi järjestikku kolmes erinevas laskealas, kus igaühes on 12 märki kahe kuni saja meetri kaugusel. Kasutatakse kahte tüüpi sihtmärke: metallist erineva kujuga sihtmärgid suurusega 20X20 cm kuni 30X30 cm, mida peab laskma seni, kuni sihtmärk kukub. Lisaks lastakse papist rinnakujusid kõrgusega 75cm, millel paiknevad erinevad punktitsoonid. Märkide vahele paigutatakse märke osaliselt katvaid valget värvi rinnakujusid, mille tabamine annab vastupidise tulemuse – karistuspunktid. Võistlejal peab rajale minnes kaasas olema vähemalt 120 padrunit ja seljas killuvest  ja rakmed 10 kg lisaraskusega.

Taktikaline laskmine toimub mitmesuguste tõkete tagant ja erinevatest asenditest – püsti, põlvelt, pikali voodist, augus seistes või alusele tõustes kaevikust. Lõpptulemuse saamisel läheb arvesse nii kogutud punktid kui ka raja läbimise kiirus.

Peale taktikalist laskmist toimub märkeorienteerumine, kus tuleb paberkaarti kasutades liikuda mööda ette tähistatud rada ja läbitavate kontrollpunktide asukoht tähistada kaasa antud paberkaardil. Maastikuvõistluse teisel päeval läbitakse võistluse viimase etapina klassikaline suundorienteerumine.
M45 vanuseklassis osutus kaitseväe ohvitseride ees napi eduga võitjaks ja Kaitsejõudude meistriks meie Toompea malevkonna kaitseliitlane Andres Davõdov.

Spordipealik Heldur-Valdek Seeder

medal